Kulir – to jeden z najcieńszych rodzajów dzianiny.
Ma inną rozpowszechnioną nazwę – kulir gładki (kulirna gładź).
W produkcji kulirki stosuje się prosty sposób tkania z jednej nici.
Otrzymuje się delikatną, łagodną tkaninę z eleganckim wzorem przypominającym warkocze po prawej stronie — tak wygląda ornament z kolumn oczek.
Właściwości materiału
W większości przypadków w produkcji takiej tkaniny, jak kulirka, używa się czystej bawełny.
Czasami dodaje się do niej nieco lycry, która zwiększa elastyczność materiału, poprawia jego wytrzymałość i wydłuża trwałość.
Jednym z ważnych plusów kulir gładkiego jest hipoalergiczność tego materiału i jego bezpieczeństwo dla zdrowia.
Nawet przy długotrwałym kontakcie ze skórą tkanina nie podrażnia jej i nie wywołuje reakcji alergicznych.
Bawełna używana do produkcji kulir gładkiego nadaje mu przewiewność i higroskopijność.
Przykłady zastosowań kulirki
Produkty z kulirki są bardzo praktyczne.
Tkanina ta jest używana do szycia różnych rzeczy, takich jak:
- szlafroki
- podkoszulki
- koszulki
- nocne koszule
- bielizna
- wiele innych
Hipoalergiczność kulirki i jej bezpieczeństwo dla skóry i zdrowia ogólnie czyni ją doskonałym wyborem do szycia odzieży dla dzieci i noworodków.
Zalety kulirki
Różnorodność gatunków jest ważnym plusem kulirki: rozszerza zakres jej zastosowania i pozwala projektantom odzieży realizować najbardziej śmiałe twórcze pomysły.
Kulirka merceryzowana charakteryzuje się zwiększoną gładkością i jedwabistością w dotyku, co czyni ją odpowiednią do tworzenia komfortowej odzieży i akcesoriów.
Najlepiej dbać o produkty z kulirki ręcznie.
Być może jedyny sposób, który można uznać za dopuszczalny — moczenie odzieży z plamą na jakiś czas w roztworze mydła gospodarskiego.
Czym kulirka różni się od bawełny?
Kulirka – rodzaj dzianiny wykonanej z bawełny z minimalnymi domieszkami, charakteryzuje się najmniejszą ze wszystkich znanych rodzajów dzianin grubością, gładką powierzchnią.
Kulirka formowana jest w procesie splatania oczek, inne tkaniny – splotem nici.
Właśnie różnice w splataniu dają różne od siebie właściwości, gęstość, fakturę dzianiny.
Rodzaje splotów:
- Kulirna tkanina lub "splot osrzutowy" – poprzecznie dziana, pojedyncza, w oczkach jedna nić.
- "Splot osrzutowy" wykonywany jest nie tylko z bawełny, ale i z jedwabiu, wiskozy, a wynik pozostaje ten sam – cienka, lekka tkanina z charakterystyczną gładkością i połyskiem jedwabistej powierzchni.
Skład, głównie, naturalny – używana jest bawełna, czasami z domieszką syntetyków do poprawy właściwości tkaniny – nie więcej niż 10%.
Kulirka rozciąga się tylko w poprzek; kulirka – materiał uniwersalny, odpowiedni do tworzenia ubrań dla dzieci, szycia sukienek, koszulek, bielizny.
Zalety dzianin kulir
- uniwersalność materiałów,
- odpowiedni do szycia różnych rodzajów ubrań dla dorosłych i dzieci,
- szczególnie – rzeczy na gorący, letni okres.
Kulirka "oddycha", przewiewność daje dodatkowy komfort, pozwala ciału "oddychać".
Ekologia: do produkcji używane są naturalne, bezpieczne materiały, naturalna bawełna – hipoalergiczna, uniwersalna, przyjemna dla ciała.
Stretch-kulirka lub dzianina z lycrą – elastyczny produkt, który łatwo powraca do pierwotnej formy po rozciągnięciu, nie jest skłonny do deformacji.
Wady kulir gładkiego o wysokiej zawartości poliestru – niska zdolność wchłaniania wilgoci, powierzchnia nie jest tak przyjemna i miękka, jak przy zwykłej kulirce.
Główna sfera zastosowania – szycie odzieży dla dzieci i dorosłych.
Główny kryterium doboru materiału do szycia różnych rzeczy – gęstość, która waha się od 125 do 140 gr./m².
Kulirka prawie nie blaknie, ale z ciemnymi i jasnymi kolorami należy być ostrożnym.
Dzianina kulir – gładki materiał z jedwabistą powierzchnią ceniona za lekkość, szeroki zakres zastosowań, atrakcyjną cenę i odporność na zużycie.
Co znaczy kulir?
Kulir, kulirka czy kulirna gładź – to tkanina, która jest dziana z jednej nici.
To najprostsze splatanie dzianiny.
Opis kulirki: cienka dzianina, tkanina, zwykle dziana z bawełny.
Właściwości kulirki
Wizualnie kulirna gładź (kulirka) ma wyraźnie odróżnialną prawą i lewą stronę.
Na prawej stronie kulira widać tak zwane „kolumny oczek”, skręcone nitki splecione oczkami.
Prawa strona kulirki jest zazwyczaj gładka, a w dobrej jakości jest jedwabista, łagodna.
Na lewej stronie można rozpoznać poprzeczne splatanie nici, przez co jest mniej gładka wizualnie i dotykowo.
Skład kulirki:
- 100% bawełna – to maksymalnie naturalny kulir.
- Polecany również do szycia produktów dla noworodków – tylko taki kulir może być certyfikowany do szycia odzieży dla nich w produkcji przemysłowej.
- Bawełna (90-96%) z lycrą (4-10%) – wystarczająco naturalny materiał z dodatkiem elastanu w celu nadania tkaninie większej rozciągliwości.
- Bawełna (50-65%) z poliestrem (50-35%) – nie zalecany dla małych dzieci i zabroniony dla noworodków, lecz może być stosowany w odzieży dla osób nie mających alergii na syntetyki.
Dany kulir jest elastyczny tylko dzięki swojej dzianej strukturze, sama nić nie ma dodatkowej elastyczności.
Bardziej elastyczny jest cienki kulir, przy wzroście gęstości rozciągliwość zauważalnie zanika.
Dlatego czysto bawełniany kulir stosuje się do produktów o luźnym kroju.
Najmniej kapryśny w pielęgnacji materiał, łatwiej znosi pranie w wyższych temperaturach (w razie potrzeby).
Niemniej jednak, wygląda interesująco i dobrze się nosi w odzieży dla osób nie mających alergii na syntetyki.