Kolor jądra – od żółtawego do jasnozielonego, bardziej wartościowe egzemplarze mają bardziej intensywny odcień.
Pod skorupką znajduje się jądro o zielonym kolorze, którego intensywność barwy świadczy o dojrzałości pistacji.
Kolor jądra – od żółtawego do jasnozielonego, bardziej wartościowe egzemplarze mają bardziej intensywny odcień.
Orzechy dzielą się także według koloru jąder. Mogą być od jasnożółtego do ciemnozielonego.
Jakiego koloru jest pistacja?
Zainspirowany kolorem jądra tego słynnego orzecha, spożywanego na surowo lub używanego jako przyprawa, pistacja to blady lub średniotonowy żółto-zielony odcień.
To inteligentna mieszanka pigmentów, w której jest znacznie więcej żółtego niż zielonego.
Czym różni się kolor pistacjowy od oliwkowego?
Kolor | Opis |
---|---|
Pistacjowy | Jasne odcienie zielonego, kolor owoców drzewa pistacjowego |
Oliwkowy | Ciemne, żółtawo-zielone odcienie, typowe dla owoców oliwy |
Kolor pistacjowy jest bardziej świeży i żywy.
Jest efektowny na ścianach w kuchniach i salonach.
Podnosi nastrój, cieszy, uwypukla elementy wyposażenia wnętrza.
Kolor oliwkowy – tradycyjnie kolonialny kolor.
Miękki, ciepły kolor ten stworzy atmosferę spokoju i przytulności.
Oliwkowy często używany jest do aranżacji pomieszczeń bankowych, gdzie potrzebna jest spokojna atmosfera, sprzyjająca koncentracji i przemyśleniu każdego działania.
Dlaczego pistacja jest zielona?
Zielona pistacja klasy A – ciemnozielonego koloru z Iranu.
Produkt ten uzyskuje się poprzez zbieranie pistacji przed ich pełnym dojrzewaniem, aby zielony odcień jądra nie stał się żółtawy.
Te pistacje suszy się na słońcu (suszenie gorącym powietrzem jest niedopuszczalne) i oczyszcza.
Pistacja jest zielona czy brązowa?
Podczas gdy skorupka pistacji ma naturalny beżowy kolor, samo ziarno (część, którą jemy) zwykle ma różne odcienie zielonego z niewielką ilością fioletu.
Ten zielony kolor jest wynikiem chlorofilu, tego samego zielonego pigmentu, który znajduje się w innych owocach i warzywach, takich jak seler, zielone jabłka i sałata.
Chociaż w sensie kulinarnym są zaliczane do orzechów, pistacje w rzeczywistości są nasionami.
To zielone nasiono pokryte skorupką.
Kiedy owoc dojrzewa, skorupka twardnieje i pęka, odsłaniając piękne zielone nasiono.
Pistacje są zielone, uważane za szczęśliwe i korzystne dla zdrowia.