Kolor jądra – od żółtawego do jasnozielonego, bardziej wartościowe egzemplarze mają bardziej intensywny odcień. Pod skorupką znajduje się jądro koloru zielonego, którego intensywność barwy świadczy o dojrzałości pistacji. Orzechy są również klasyfikowane według koloru jąder. Mogą mieć odcień od jasnożółtego do ciemnozielonego.
Jaki odcień ma kolor pistacjowy?
Nasycony odcień powstaje poprzez połączenie koloru zielonego i żółtego:
- Dodanie bieli – rozjaśnia.
- Im więcej żółtej farby w połączeniu, tym odcień będzie cieplejszy.
- Jeżeli więcej zielonej – odcień będzie chłodniejszy.
- Dodanie ochry lub terakoty do mieszanki spowoduje, że odcień będzie gęsty, zielono-brązowy.
Paleta odcieni pistacjowych jest różnorodna:
Odcień | Opis |
---|---|
Jasny | Intensywne, żywe odcienie |
Neutralny | Spokojne, stonowane tony |
Ciemny | Dobrze osadzone w ciepłych odcieniach |
Zgodnie z radami projektantów, w małych, niedostatecznie oświetlonych pomieszczeniach lepiej stosować jasne, żywe odcienie pistacjowego. W dobrze oświetlonych pomieszczeniach można używać ciemnych, stonowanych, zielono-brązowych tonów. Zarówno intensywna, jak i miękka pistacja dobrze komponuje się z wieloma ciepłymi i zimnymi kolorami. Przy tym nie tłumi ich ani nie przyćmiewa, a wręcz przeciwnie, uwypukla, nadając wnętrzu romantyczności, lekkości lub dynamiczności, soczystości.
Żółto-zielony ton korzystnie podkreśli paleta ciemnej czekolady lub jasnego drewna. Takie wykonanie nada pomieszczeniu ciepła, miękkości, naturalnej prostoty. Pistacjowo-czarna paleta to bardzo odważne i stylowe rozwiązanie. Taka paleta nadaje pomieszczeniu szlachetności i odzwierciedla wewnętrzną siłę właściciela.
Dlaczego pistacje mają czerwony odcień?
Czerwony kolor pieczonych pistacji wynika z faktu, że przed procesem pieczenia marynuje się je w słonym roztworze cytrynowym. Do tego roztworu dodawane są barwniki, które zazwyczaj są naturalne. Jednak najczęściej można spotkać pistacje o żółtym kolorze. Żółte pistacje są najbardziej powszechne i całkowicie bezpieczne do spożycia. Taki kolor powstaje z powodu dodania kurkumy.
Czy można jeść różowe pistacje?
Czy można jeść różowe pistacje? SYCYLIJSKIE RÓŻOWE PISTACJE są zewnętrznie bardziej wydłużone i mają bardziej intensywny kolor. Ale to nie jest główna tajemnica ich atrakcyjności, dzięki której najlepsi kucharze świata je preferują. Główną zaletą jest ich smak – wyrafinowany, lekko słodki, delikatny. To wszystko jest wynikiem wpływu szlachetnych wulkanicznych gleb, na których rosną te drzewa.
Warto również podkreślić, że pistacje w Bronte są zbierane ręcznie, z prawdziwą miłością lokalnych mieszkańców. Ze względu na różowy odcień cienkiej skórki, ten rodzaj pistacji jest używany również do dekoracji tortów, deserów. Z tego rodzaju pistacji powstają doskonałe słodkości, orientalna baklawa, popularne ciastka "macaron", mleko orzechowe itd. Oczyszczona pistacja jest dziś po prostu niezastąpiona w cukiernictwie przy produkcji pasty pistacjowej, nugatu i wielu innych słodyczy. W sklepie internetowym "Rosyjskie przyprawy" można kupić różowe pistacje Sycylii z dostawą w Moskwie.
Pistacja w kolorze niebieskim czy zielonym?
Na zakończenie warto powiedzieć, że pistacje – zielone, uważane są za szczęśliwe i zdrowe. Dlaczego pistacje są zielone? Choć skorupka pistacji jest naturalnie beżowa, nasiono (część, którą jemy) zazwyczaj ma różne odcienie zielonego z niewielką ilością fioletowego. Ten zielony kolor wynika z chlorofilu, tego samego zielonego pigmentu, który znajduje się w innych owocach i warzywach, takich jak seler, zielone jabłka i sałata.
Pistacje uważane są za szczęśliwe i zdrowe. Ponadto ze względu na ich liczne korzystne właściwości, w wielu krajach świata są uważane za potężny afrodyzjak! Pistacje zielone, pomyślne i zdrowe.