Matel to zazwyczaj tkanina mieszana, uzyskiwana przez splot nitków w sposób szachownicowy. W zależności od użytych surowców, może być włochata lub gładka w dotyku. Naturalny matel jest tworzony z wełny, bawełny i lnu. Aby poprawić jego właściwości i przedłużyć żywotność, podczas produkcji dodaje się syntetyczne nici. Materiał doskonale trzyma formę i praktycznie się nie gniecie. Tkanina z włókien naturalnych jest używana do szycia garniturów, płaszczy, trenów i kurtek.
Czym charakteryzuje się matel?
Tkanina o wdzięcznej nazwie „matel” jest uważana za modny materiał tapicerski. Wśród zalet — wysoka gęstość i wytrzymałość, brak „strachu” przed agresywnymi substancjami, atrakcyjny wygląd zewnętrzny.
Zastosowania matelu:
- Obicia kanap
- Fotele
- Pufy
- Zasłony
- Poduszki dekoracyjne
Matel od razu przyciąga uwagę — szachowy splot i faktura przypominająca tkaninę workową. Jest jednak bardziej szlachetny, miękki i przyjemniejszy w dotyku. Pasuje nie tylko do stylu rustykalnego, ale i do skandynawskiego, tradycyjnego angielskiego i rosyjskiego. Elegancko wygląda miękkie meble obite matelem w kawowym lub delikatnie szarym odcieniu. Materiał jest odpowiedni nawet do stylu francuskiego.
Rodzaje matelu:
- Z wzorem
- Bez wzoru
- Jednokolorowy
- W paski
- Z małymi lub dużymi „szachownicami”
To takie zróżnicowanie umożliwia wykorzystanie tkaniny w różnych wnętrzach. Matel można wybrać nawet do dekoracji przestrzeni publicznej. To jeden z najczęściej stosowanych materiałów w biurach. Matel wyróżnia się powściągliwością, oryginalnością, praktycznością. Matel na bazie lnu słynie z właściwości antybakteryjnych, nie powoduje alergii i nie pochłania zapachów. Ma przyjemny jedwabisty połysk, gładką powierzchnię. Przy tym jakość pozostaje wysoka — tkanina jest wytrzymała i praktyczna. Istnieje również różnorodność w fakturze i kolorach. Materiał ma także inne zalety:
- Szeroką gamę kolorystyczną,
- Trwałość — posłuży przez kilka dziesięcioleci.
Z czego wyrabia się matle?
Matlel, Rogosa lub Rogozka, Mat, Berestovka — to surowa tkanina gospodarcza, spleciona z łyka, przy produkcji matele. Matel początkowo była wytwarzana z włókien rdzawca, a następnie z łyka starych lip (łyka), odpowiednio w tych miejscach (krainach, krajach), gdzie występowały one naturalnie.
Tradycyjne zastosowania matelu:
- Kuli (worki matlowe)
- Chodniki
- Grubą tkaninę opakowaniową z łyka
W miejscach, gdzie rosły lipy, chłopi w określonej porze roku gromadzili łyko i łyka. Do produkcji matele zbierano (zdzierano) lipowe łyko. Następnie łyko przez miesiąc było moczone w wodzie. I dopiero po tym można było przystąpić do fabrykacji matele i kuli. Z gotowych łyk jedna osoba wiązała średnio dwie standardowe wtedy matele dziennie. Przemysł łykowy prowadził głównie rzemieślnicy, ale istniała też produkcja fabryczna. Tak w 1892 roku zarejestrowano 51 fabryk zajmujących się produkcją matele i kuli.
Matel najwyższego sortu, o tkanej strukturze, gęsty matel czystej roboty, z przędzonych łyk. Istnieją także specjalne rodzaje matele, takie jak rzędy matel i matel marynarski. Dawnymi czasy popularne było powiedzenie: „Wielka matel, ale nie do noszenia”. Często stosowano różne rodzaje matele, które różniły się rozmiarami i wagą.
Jakie są plusy i minusy zasłon z matele?
To wytrzymała tkanina, o wyraźnej fakturze. Według projektantów zasłony z matele mogą ozdobić okno w każdym pomieszczeniu, od łazienki po salon. Nie są podatne na deformacje, dobrze trzymają formę, nie rozciągają się i nie kurczą.
Wady zasłon z matele:
- Tendencja do zaciągania.
Jaka jest kurczliwość matele?
Rzeczy z matele dobrze trzymają formę, mało się gniotą i nie dają dużej kurczliwości. Tkanina nie elektryzuje się, z wyjątkiem całkowicie syntetycznej matele z poliestru lub nylonu i nie pokrywa się pillingiem. Matel z włókien naturalnych lub mieszanych charakteryzuje się wysoką przepuszczalnością powietrza i higroskopijnością. Do zalet tkaniny można zaliczyć również oryginalny wygląd, który kojarzy się z czymś rustykalnym i przytulnym.
Zalety matelu:
- Wysoka wytrzymałość
- Odporność na ścieranie
- Niewysoka cena
Tkanina ma zazwyczaj naturalny skład.